¡Bienvenidos a Torrevieja!

Resa till Costa Blanca i Spanien 13 – 20 juni 2022.

Uppdaterad 2022-06-09

Playa del Cura, vår närmaste strand.

Kontaktuppgifter

Amanda: 076 104 88 74

Kia: 0705 85 80 03

Rafael: 0705 97 10 80

Datum och flyg

Wanda, Tora och Joehl reser med Norwegian enligt följande:

  • DITRESA 13 juni kl 11.45 från Arlanda, landar i Alicante 15.50.
  • HEMRESA 20 juni kl 19.50 från Alicante, landar på Arlanda 23.55.
  • Flygresan Arlanda – Alicante tar cirka 4 timmar.
  • Kia och Rafael ordnar transport från och till Alicante flygplats.

Amanda med mamma Kia och pappa Rafael är i Spanien 11-28 juni.

Mindre än en vecka kvar!

  • Prata ihop er om ni ska köpa Fast Track på Arlanda för 110 kr per person. Det gör man här.
  • Se till att ungdomarna laddar ner Norwegian-appen och checkar in dagen innan.
  • Ta bort eventuell spärr för användning i utlandet på ungdomarnas bankkort.
  • Mät bagaget så det håller sig inom de mått som Norwegian anger, de kan vara väldigt petiga.

Tips på Arlanda

På grund av problem med köer till säkerhetskontrollen på Arlanda, ladda ner Swedavias app som berättar hur lång väntetiden är. Ibland kan man även se köerna här swedavia.com. Observera att appen slutar visa kötider om kön är längre än 45 minuter. Statistik köer onsdagen den 8 juni:
30 min eller mer kl 03.30 – 07.00
20-30 min kl 09.00 – 10.00
20-30 min kl 13.30 – 14.30
Övriga tider under 20 min.

När vi reser nu på lördag har vi Fast Track och vi kommer att vara på flygplatsen 3 timmar tidigare. Med Fast Track får man passera säkerhetskontrollen i en snabbare kö. Om läget är liknande om några dagar som nu så innebär det att man får stå i kö i Fast Track cirka 30 minuter jämfört med upp till 2 timmar i den andra kön till säkerhetskontrollen.

Eftersom ungdomarna redan checkar in i appen kvällen innan kan de hämta boardingcard och bagageremsa i en automat. Ett tips är att använda automaterna i terminal 4 där det brukar vara mindre folk och sedan promenera till terminal 5 för bagage drop.

Ha med en tom vattenflaska och fyll på den efter säkerhetskontrollen istället för att betala för dyrt vatten på flygplatsen. I Arlanda terminal 5 kan man fylla på vatten i A-piren vid gate 4-6, B-piren vid gate 16, i F-piren vid gate F28 och F59.

Ett budgettips är att ha med sig matsäck, till exempel smörgåsar och frukt. Man får äta enklare medhavd mat på flygplatsen eller i flygplanet.

Krav för inresa till Spanien

Detta behöver man ha:

  • Giltigt pass eller nationellt ID-kort.
  • Nytt! PCR- och vaccinbevis behövs inte längre!
    Enligt www.sanidad.gob.es (och www.swedenabroad.se) behövs inte längre Covidcertifikat eller SPTH-formulär om man reser från ett EU-land till Spanien. Så nedan info är nu föråldrad och gäller inte längre.
  • Ett föräldramedgivande på engelska är säkrast att ha, om någon skulle kontrollera, till exempel vid stickprov när man landar. Norwegian har inget krav på föräldramedgivande för att få flyga. Det går ändå bra att använda Norwegians blankett därför att spanska tullen känner igen den. Det går lika bra att skriva ett eget medgivande om man vill. Man ska aldrig betala för denna tjänst på nätet. Blanketten kan man fylla i hemma i lugn och ro, man behöver inte fylla i något på flygplatsen. Det finns några fält i Norwegians blankett som man kan hoppa över därför att de enbart är till för om man har bokat en tjänst för ensamresande barn, vilket ni inte har. Fälten man kan hoppa över är “Avd.” , “Barnets ref.nr” och “Fylls i på flygplatsen”.

Blankett från Norwegian

Blankett från Norwegian där Kia & Rafael har fyllt i sin del.

Alternativ blankett enligt checklista från Konsumentverket

(Blankett från Spanska polisen)

  • För att resa tillbaka till Sverige behövs bara pass eller nationellt ID-kort.

När man landar i Alicante

Följ alla andra så kommer ni att komma rätt.

När man gått av flyget och kommit in i terminalen går man först i en lång gång åt höger och sedan nerför en rulltrappa till vänster.

Ni ser området med bagageband när ni kommit nerför rulltrappan. Det står på en skylt ovanför varje bagageband vilket flyg bagaget kommer ifrån, i detta fall Estocolmo. När man hämtat sin väska följer man skyltningen till utgången, där kommer Rafael att stå och ta emot.

Här bor vi!

Calle Bergantin 8, Torrevieja. Våning 5, med hiss. Tryck 5-A1 om du använder porttelefonen.

Porten ligger vid skylten ”pizzas”.
Vår balkong är den som är markerad med en röd stjärna på bilden.
Fler bilder från vår lägenhet Casa Torresol finns på casatorresol.com

Packning

Man behöver inte packa lakan, handdukar eller strandhanddukar för det har vi. Det finns också duschtvål, schampo och balsam i badrummet. Vi har tvättmaskin så man behöver inte ha ombyten för en hel vecka.

Sommarpackning: Badkläder, solhatt, solglasögon, badtofflor, sköna sandaler eller skor att gå i, personliga mediciner och hygienartiklar, mensskydd. Solskydd, går även att köpa på plats, vi använder själva solskyddsfaktor (SPF) 50.

Mobil och laddare. Ditt svenska abonnemang ska funka utan extra kostnad i Spanien för att ringa, skicka sms och surfa. Dubbelkolla ändå för säkerhets skull.

Pass eller nationellt ID-kort.

Flygbiljetter, i flygbolagets app och på papper.

Föräldramedgivande, se ovan för mer info.

Blåa kortet från Försäkringskassan, se längre ner för mer info.

Några munskydd att ha i fickan eller handbagaget, om det skulle behövas inne på flygplatsen när man landar. Behövs i taxi och bussar. Vanliga blå munskydd från apoteket funkar bra. Inte i tyg och inte med ventil.

Betalkort som man betalar och tar ut pengar med, se längre ner för mer info.

Ett tips är att ha en papperskopia av alla digitala dokument, om man skulle hamna i det läget att mobilen laddar ur. Ha gärna också foton av alla fysiska handlingar i mobilen.

Har man flytande produkter i handbagaget t ex tandkräm eller deo, så gäller att varje produkt får innehålla max 1 dl. De ska läggas i en 1-liters genomskinlig zip-lock-plastpåse som ska gå att stänga utan problem. Transportstyrelsen skriver mer om detta.

Hemresan: Tips på flygplatsen i Alicante

Man kan fylla på sin tomma vattenflaska på flygplatsen i Alicante vid toaletterna mittemot gate B30 och B31.

Om Torrevieja

Torrevieja är en liten kuststad på Costa Blanca i Spanien med flera sandstränder. Där bor cirka 100.000 människor året om och på sommaren är det många turister som besöker staden. Man reser till Torrevieja för sol och bad men också för fina vandringsleder runt saltsjöarna eller fågelskådning då det finns flamingos och andra vattenfåglar.

Torrevieja satsar trots sin storlek på stora sportanläggningar och stora konserthus. Här finns en swimmingpool i olympiastorlek och ett konserthus dit även stora internationella artister kommer och uppträder.

Nackdelar med Torrevieja? Man får se upp med var man trampar, det är inte alla som tar upp efter sina hundar. På sommaren är det även högsäsong för ficktjuvar, så man får hålla koll på sina värdesaker. Man kan också lätt bränna sig i solen så man får tänka på solskydd och skugga.

Träffas en timme, tala om era förväntningar & gör en enkel plan

Vanligaste skälet till att man bråkar och inte är nöjd med en semesterresa är att man har olika förväntningar. Har man pratat igenom semestern vet alla hur de andra känner och tänker vilket gör att man kan undvika konflikter. Man kan även enklare kompromissa fram en plan så att alla får en rolig semester. Ett förslag är att ni långt innan resan träffas under en timme då ni kör en runda där alla får svara på följande frågor. Ta en fråga i taget, så alla exempelvis får svara på första frågan innan ni går vidare till nästa fråga. Förslag på frågor:

  1. Hur ser din favoritsemester ut?
  2. Vilka tre saker vill du göra under denna resa?
  3. Vilka tre saker vill du inte göra?
  4. Vilka saker vill du göra tillsammans med andra?
  5. Vilka saker vill du göra på egen hand?
  6. Vad gör vi om det blir bråk?
  7. Vilka gemensamma regler ska vi ha?

Nu kan ni med informationen ovan göra en enklare plan för resan, exempelvis vad som är huvudplanen för varje dag. Bra att veta är:

  • Ni har sex hela dagar = 14-19 juni.
  • Kia fyller år den 16 juni.
  • 16-19 juni är det ett sportevent som heter “Costa Blanca Beach games” med bl a Beachspel som volley, fotboll, rugby, musik mm i La Mata, ca 4km med buss (resan kostar 1,5€ ~15 kr).
  • Se tips på fler saker att göra nedan.

Om något händer

Ha med det blåa kortet från Försäkringskassan som ger gratis akutvård. Ha också med en utskrift med reseförsäkring från hemförsäkringen om det skulle behövas något större som Försäkringskassan inte betalar, till exempel hemtransport. Närmaste sjukhus heter Hospital Universitario de Torrevieja och är faktiskt ett av de bästa sjukhusen i världen! Med blåa kortet är besök gratis och de pratar engelska. Svenska konsulatet ligger på Ramon Gallud No 39, de har telefon (+34) 965 705 646. Vid nödfall är det samma nödnummer i Spanien som i Sverige, ring 112.

Maten

All mat som vi äter hemma står vi för. Det går att äta all mat hemma om man vill. Vill man äta på restaurang, café, glassbar mm så betalar man själv.

Vattnet i kranen är helt rent och drickbart! Torrevieja har idag Europas största och modernaste vattenreningsverk som bland annat renar via omvänd osmos, så troligen är vattnet renare än i Sverige.

Väl på plats i Torrevieja finns mat i alla prisklasser. Det kostar mindre att äta lunch ute än middag. En enkel trerätters lunch kostar 13 euro. En kopp kaffe på café kostar 1,50 euro. En läsk kostar 1,50 – 2 euro och då kan man få en liten tapas om man har tur. En pizza kostar 12 euro. En varm baguette med fyllning kostar 5 euro. En caesarsallad kostar 8 euro. Glass på glassbar kostar 5 euro.

Om lägenheten

Lägenheten har tre sovrum, ett med dubbelsäng samt två sovrum med två enkelsängar i vardera. Det innebär att det förutom för oss tre finns tre ordinarie sängplatser. Soffan i vardagsrummet kan bäddas om till dubbelsäng nattetid och det finns även en uppblåsbar madrass.

75 kvm

Köket är fullt utrustat för att laga mat. I tvättstugan bredvid köket finns en tvättmaskin och strykbräda men också strandstolar och parasoll. I varje sovrum och i vardagsrummet finns luftvärmepump för att kyla ner eller värma rummen.

Vardagsrummet har en matplats och en soffgrupp. Det finns wi-fi 600 Mbit via fiber, och kabel-tv med fler än hundra kanaler på olika språk, samt Chromecast. Från vardagsrummet kommer man ut på balkongen.

Det finns ett badrum med toalett, handfat och bad/dusch samt ett litet badrum med toalett och handfat. Finns hårtork.

Bra att veta är att det finns brandsläckare, brandvarnare, brandfilt och första-hjälpen-låda.

Vi har extranycklar för två extra personer. Blir vi flera kan man ringa på porttelefonen eller höra av sig på mobilen om man är ute utan nycklar.

Den som vill promenera runt i Google Maps kan göra det via den här länken. Porten är där det finns en Pizzaskylt. Det verkar vara några år sedan som Google-bilen var där och fotade så det ser inte helt likadant och ut och vissa restauranger och butiker har bytt namn.

https://goo.gl/maps/TGv7hN3FUuckgQ4y7

Fickpengar för en vecka

Till exempel:

16 euro – 7-dagars busskort i lokaltrafiken. Här får man räkna lite på hur mycket man tänker åka omkring. En enkel biljett kostar 1,50 euro. Vi bor centralt. Nästan allt man kan tänkas vilja besöka finns på promenadavstånd inom 3 kilometer.

1 km promenad från bussterminalen till lägenheten.

35 euro – endagsutflykt till något ställe. 25 euro för biljetten och 10 euro för något att äta. Det går också att göra en utflykt med mindre budget och matsäck, t ex åka lokalbuss och titta på flamingos eller besöka något fort.

10 euro – solkräm.

50 euro – restaurang, glass, dricka. (om man vill äta ute någon gång varje dag, budgetera för 15 euro om dagen)

50 euro – nöjen och shopping, till exempel åktur på tivoli eller t-shirt på marknaden.

Summa: 160 euro

Man kan klara sig på mindre. Här är nog det viktigaste att ungdomarna kommer överens om vad budgeten är så alla har samma.

Mycket är gratis! Att gå till stranden, att gå på strandpromenaden och titta på gatumusikanter, gratis kultur- och musikevenemang som kommunen anordnar, gå runt på tivolit och uppleva atmosfären, spela kubb.

Mycket är billigt! Dricka en läsk eller kaffe på en uteservering med havsutsikt, åka tekopparna på tivolit, sitta i en fin park och dela på ett flerpack glass från mataffären, åka lokalbuss, besöka ubåtsmuseet, spela minigolf.

16-19 juni är det ett sportevent som heter “Costa Blanca Beach games” med bl a Beachspel som volley, fotboll, rugby, musik mm i La Mata. Resa dit 4 km med buss kostar 1,50€, lika mycket tillbaka. Se https://beachgames.es/en/0-t-home/ och turismodetorrevieja-com.translate.google

Bankomater och kortbetalning

Se först till att ditt betalkort inte är spärrat för användning utomlands.

I Spanien kan man oftast betala med kort, men man behöver också ha kontanter. Vissa ställen tar inte kort eller tar bara kort om man handlat över en viss summa.

Det är viktigt att alltid välja euro när man tar ut i bankomat eller betalar med kort. Väljer man kronor kan det bli upp till 25 % dyrare.

Med svenskt kort är det förmånligast att ta ut pengar från Deutsche Banks bankomat vid Plaza Waldo eftersom de inte tar avgifter. Däremot lägger din svenska bank på ett valutapåslag och ibland också en avgift för bankomattuttag utomlands. Oavsett så är det billigare att ta ut i Deutsche Banks automat än att växla hos till exempel Forex.

Om du behöver pengar och inte är i närheten av Deutsche Bank – titta noga vad det står för namn på bankomaten! Euronet har som affärsidé att lura turister med dålig växlingskurs – använd aldrig deras bankomater. Använd bara vanliga bankers bankomater, till exempel Sabadell, Bankia eller Santander. Ta inte ut pengar på flygplatsen, det är alltid dyrare.

Man kan även göra en sepa-överföring till vårt spanska bankkonto så kan vi ta ut pengarna med vårt spanska kort. Den processen är helt avgiftsfri men det tillkommer ett valutapåslag som är mindre än vid bankomattuttag.

Plaza Waldo

Hitta till mataffären

Närmaste mataffär heter Mas y Mas och ligger 150 m bort. Öppettider: 9 – 21.30.

5 närmaste stränderna!

Playa de los Náufragos

Vår närmaste strand heter Playa del Cura. Det är en långgrund sandstrand som ligger skyddad bakom en vågbrytare. Stranden är blåflaggad. Det betyder att det är bra vattenkvalitet, att stranden är ren och har olika faciliteter som livvakter, toaletter, sjukstuga mm. Livvakterna hissar flaggor. Grön = lugnt vatten. Gul = mycket vågigt, bada på egen risk. Röd = förbjudet att bada. Två röda flaggor = förbjudet att bada och att vara på stranden. Flagga med en manet = det finns brännmaneter nära stranden.

I juni är det cirka 22 grader i vattnet.

Nedan kan du se hur vädret är just nu.



Topp 10 aktiviteter och sevärdheter i Torrevieja

1. Minitåg till saltfabriken (turen kostar 9 euro)

Med minitåget åker man på utflykt till saltfabrikens jättelika vita saltberg bredvid den rosa saltsjön. Biljetter köper man på andra sidan vägen från Plaza Waldo Calero.


2. Titta på flamingos vid saltsjöarna (t ex Parque Natural la Mata)


3. Kyrkan och torget, Plaza de la Constitucion

Plaza de la Constitución är stadens absoluta centrum. Här finns kyrkan och stadshuset. Ner mot havet ligger det kända torget Plaza Waldo Calero.


4. Aquopolis, vattenland – inträde 25 euro

Denna bild är från Aquopolis. Det finns även en mindre vattenpark – Flamingo Aquapark – som kostar 16,70 euro i inträde.


5. Habaneras, shoppingcenter


6. Piren och strandpromenaden

Vill man ta en fin långpromenad går man ut på piren som ligger precis där strandpromenaden slutar och där tivolit och hippiemarknaden börjar. Längst ut på piren finns en liten fyr. Strandpromenaden är en bred och fin promenadgata utan bilar. Den är kantad av restauranger, butiker och fina palmträd. För att inte tala om den fina havsutsikten.


7. Tivolit (gratis inträde, man betalar för åkturerna)


8. Flamencoshow (på söndagar, restaurang Las Columnas)


9. U-båtsmuséet, Museo Flotante Submarino (inträde 2 euro)

U-båten hittar man i hamnen. Invid ligger marinan med båtar och yachter, caféer och restauranger.


10. Parque de las Naciones

5
Europaparken, eller Parque Jardín de las Naciones, är en trevlig park för picknick. Här finns en damm och olika sorters fåglar som påfåglar, ankor och höns.
 

Spanska tider för måltider

Du kan äta när du vill, men det här är hur spanjorerna gör.

Frukost (desayuno) kl 8.30-10.00

Frukosten består vanligtvis av kaffe med baguette eller något slags bakverk t.ex. Magdalena eller Churros. Många tar bara en kopp kaffe och inget annat (säkert fortfarande mätta efter den mycket sena middagen!). Man går ut på morgonen och köper nybakat bröd. Dricker man bara en kopp kaffe till frukost är det vanligt att man äter något litet mellan 10.30 – 12.00, liknande mat som till frukost.

Lunch (almuerzo eller la comida) kl 14.00-16.00

Innan lunch äter du lite tapas (äggrätter som tortillas, olika kokta grönsaker, spanska korvar, chips, minihamburgare mm). Du får ofta en slumpmässig tapa gratis om du beställer en läsk eller annan dryck. Man äter en tapa på ett café även om man äter lunch hemma efteråt. Vid lunch är det överkomliga priser, du kan få 2 eller 3 rätter billigt på många restauranger.

Det är också nu som det är siesta, många butiker har stängt minst 14-17.

Mellan måltiderna mat (merienda) kl 17.30-19.30

För att du ska klara dig fram till middagen kan du nu ta en smörgås, en liten bit korv eller ost, en kopp kaffe eller något sött som glass eller churros i choklad.

Middag (cena) kl 20-23

Om du inte fick någon merienda så blir det tapas innan middagen.

¿ Hablas español?

Kan du ingen spanska alls?

Crash course för att klara sig på restauranger och caféer är att säga ett ord följt av por favor (tack / är ni snäll, uttal: pår favår). Exempel: “(Una) cola zero, por favor.”

Gracias = tack. (uttal: grasias).

De nada = varsågod, som svar på gracias. (uttal: de nada (a uttalas som i ordet alltid))

No hablo español = Jag talar inte spanska. (uttal: nå abblå espanjål)

No entiendo = Jag förstår inte. (uttal: nå entiendå)

¿ Habla inglés? = Talar ni engelska? (uttal: abbla Ingles)

“Ursäkta” heter “perdon” (uttal: perdån). Till exempel om någon står i vägen och du vill komma förbi, eller om du gör något mindre misstag. Klantar du till det ordentligt och spiller ut något över hela golvet eller råkar göra någon illa, säger du istället “lo siento”.

En fråga man får höra ofta när man handlar i en butik är ¿Quiere bolsa?, vilket betyder “Vill ni ha en påse?” (uttal: Kiere bålsa). Det går bra att bara svara “sí, por favor” (ja tack) eller “no, gracias” (nej tack).

En kort uttalsguide:

  • Qui, que, gui och gue uttalas utan u: ki, ke, gi och ge.
  • a uttalas alltid som i ordet alla (aldrig som i ordet “ska”)
  • O uttalas som o:et i “kom”, som bokstaven å.
  • H uttalas aldrig. Ser du ett H kan du låtsas att det är osynligt. Hola (hej) uttalas åla. Hablas (du pratar) uttalas abblas.
  • Ser du två LL efter varandra så uttalas de J. Undantag är italienska låneord som Nutella som uttalas som två LL. Paella, Marbella, Mallorca uttalas paeja, Marbeja, Majårca. Paella rimmar på heja.
  • Alla R uttalas alltid tydligt även mitt i eller sist i ett ord. Ser du två RR är det ett långt rullande ljud.
  • J uttalas som skj-ljudet i skjuta och skjorta.

Läser du spanska i skolan?

I klassrummet är alla du med varandra. Men i Spanien är du ni med nästan alla. Det är den största skillnaden. Du säger “usted” istället för “tú” till folk. Låt den andra personen ta initiativ till att ni ska börja dua varandra. Till små barn kan du säga du.

Istället för ¿De donde eres? ska du säga ¿De donde es?

Istället för ¿Sabes que hora es? ska du säga ¿Sabe que hora es?

Fraser med “por favor”:

  • Notan – La cuenta, por favor.
  • Toaletten – El baño, por favor. [banjå]
  • Mineralvatten utan bubblor – Agua mineral sin gas, por favor.
  • Mineralvatten med bubblor – Agua mineral con gas, por favor.
  • Salt – Sal, por favor.
  • Peppar – Pimienta, por favor.
  • Normal kopp svart kaffe – Un americano, por favor.
  • Espresso – Un solo, por favor.
  • Macchiato – Un cortado, por favor.
  • Capuccino – Un café con leche, por favor.
  • Gaffel – Un tenedor, por favor.
  • Matsked – Una cucharada, por favor. [kotjarada]
  • Tesked – Una cucharilla, por favor. [kotjarija]
  • Kniv – Un cuchillo, por favor. [kotjijå]
  • Servett – Una servilleta, por favor. [servijeta]

Dricks

För tapas, kaffe etc – jämna uppåt till närmaste euro eller annat lämpligt belopp, lämna de minsta slantarna.

Lunch eller enklare middag, upp till jämnt tal (några euro eller cent).

Restaurang på kvällen 5 – 10 %, upp till jämnt tal. Riktigt fin restaurang med vita dukar och fint klädd personal 10 %. Är dricks redan inräknad i notan, behöver man inte ge mer.

Taxi – jämna uppåt något, men också ok att låta bli. Kostar det t ex 58 kan man välja att ge 60 om man vill.

Torrevieja Webbkameror

Playa del Cura

https://torrevieja.com/en/torrevieja-live-webcam-el-cura-beach/

Paseo Maritimo de Juan Aparicio

https://torrevieja.com/en/webcam/

Placering

Playa del Los Locos

Webcam location

Torreviejas hamn

//