Familjeutlåning

¡Bienvenidos a Torrevieja! Och till vår lägenhet Casa Torresol! Fler bilder på casatorresol.com

Uppdaterad 2021-05-22

Adress: Calle Bergantin 8, Torrevieja. Våning 5, med hiss, lägenhet 5-A1 om du använder porttelefonen.

Principer för familjeutlåning

Vi vill gärna att våra närmaste familjemedlemmar ska ha lika mycket glädje av vår lägenhet som vi själva!

När vi själva är i lägenheten – Rafael, Kia och Amanda – är ni alltid välkomna att hälsa på om vi har ett rum ledigt.

Ni kan också låna lägenheten när vi inte är där. De personer det gäller är Rafaels och Kias föräldrar, syskon, syskonbarn, farbröder och fastrar samt deras respektive.

Övriga personer kan få ett bra pris från vår uthyrningsfirma. Om man reser tillsammans med andra kan vi också rekommendera ett trevligt och prisvärt lägenhetshotell bara ett kvarter bortApartamentos Turísticos Fresno. Vi har själva bott där innan vi köpte lägenheten.

5 närmaste stränderna!

Vissa i familjen badar året om, men man kan säga att det är badtemperatur maj – november. Sitta på stranden kan man göra året om, utom om det råkar regna, vilket är ovanligt. Torrevieja har 320 soldagar per år. Nedan kan du se hur vädret är just nu.Här är vad som gäller ekonomiskt

Vi står för era kostnader för vatten, el, mm. Så fort man betalar pengar så räknas det som uthyrning, inte utlåning, och då tillkommer olika skatter och avgifter.

Det man får betala är 65 euro till städfirman för slutstädning och tvätt av lakan och handdukar. Det betalar även vi när vi bor i vår lägenhet. Eftersom vi också hyr ut lägenheten är kravet att det alltid ska vara städat på samma sätt. Man kan betala kontant på plats eller göra en sepa-överföring till Spanien från sitt svenska bankkonto.

Vad finns i lägenheten?

Köket är fullt utrustat så man kan laga mat och äta. I tvättstugan finns en tvättmaskin och strykbräda men också strandstolar och parasoll. Lägenheten har luftvärmepump så man får värme på vintern och kyla på sommaren. På våren och hösten behövs oftast varken värme eller kyla. Det finns wi-fi 600 Mbit via fiber, och kabel-tv med fler än hundra kanaler på olika språk. Det finns förbrukningsvaror som tvål, toapapper, soppåsar, diskmedel, mm, men köp gärna mer om det börjar ta slut.

Vattnet i kranen är helt rent och drickbart!

Torrevieja har idag europas största och modernaste vattenreningsverk som bland annat renar via omvänd osmos, så troligen är vattnet renare än i Sverige. Ibland kan man dock känna klordoft (typ samma mängd som i Sverige, men varmare vatten = mer doft). För att bli av med det kan man ha vattnet i en tillbringare i kylskåpet några timmar. Har man bråttom kan man tillsätta en liten knivsudd (ungefär en kubikmillimeter) askorbinsyra per liter vatten, då avkloreras vattnet omedelbart (eller testa några droppar citron). Askorbinsyra är C-vitamin och finns att köpa som pulver på apotek eller i livsmedelsaffär. Här kan man läsa om hur man testar vattnet i Torrevieja.

Så här går det till på plats

Ni blir insläppta av uthyrningsfirman som ger er två par nycklar, samt sätter igång el och vatten. Lägenheten ska vara städad när ni kommer, det ska vara bäddat med rena lakan och det ska finnas rena handdukar. Nu betalar ni städavgiften om ni inte gjort det i förväg.

När ni ska åka hem kommer uthyrningsfirman dit igen och tar emot nycklarna. Innan ni åker slänger ni alla sopor och sätter igång diskmaskinen med den sista disken, tömmer vattenkokaren och AC-hinken.

Så här hyr vi ut lägenheten

Under högsäsong hyr vi ut lägenheten via ett företag som heter Miramar Properties & Holidays. Det täcker våra löpande kostnader, till exempel avgift till husföreningen, tv/internet-abonnemang och fastighetsskatt. Man kan säga att säsongen pågår 1 maj- 31 oktober. Det är helt fullbokat i juli, augusti och september – de stora semestermånaderna i Frankrike och Spanien. Vi hyr inte ut under vinterhalvåret därför att de människorna vill hyra flera månader i sträck och det vill inte vi.

Till och från flygplatsen

Costa Azul kör flygbuss mellan Alicante flygplats och Torrevieja.

 • I terminalen ligger hållplatsen på andra våningen.
 • I Torrevieja ligger hållplatsen i bussterminalen hållplats 5.
 • Bussen kostar 7 euro och går i princip en gång i timmen klockan 7 – 22. Under pandemin är det färre avgångar eftersom det är färre flyg.
 • Från flygplatsen: Biljetter köps kontant i bussen.
 • Från Torrevieja: Biljetter köps kontant i en biljettlucka typ framför hållplats 5. Till bussar som avgår mellan kl. 7 och 13 säljs biljetter kl. 6.30-13 och till bussar som avgår mellan kl.15 och 21 säljs biljetter kl. 14-21. Vi brukar gå dit och köpa typ 2 timmar innan.
 • Kan även köpas online, med en extra avgift, via bussbolagets hemsida http://costazul.net/en/ eller via deras app.
 • Lägenheten ligger 1 km från bussterminalen.

Övriga tider får man åka taxi. Det kostar 55 – 70 euro. Många taxi tar kort men inte alla, de vi föreslår nedan tar kort. De kan endast garantera max 20 euro i växel.

1 km promenad från bussterminalen till lägenheten.

Mer om taxi

Man kan ibland få fast pris på 55 euro på vardagar och 60 euro på nätter och helger till och från Calle Bergantin 8, t ex kan man just nu boka flygtaxi med fastpris direkt hos Radio Taxi Torrevieja.
Radio Taxi Torreviejas fastpris

När vi inte har förbeställt utan tagit en slumpmässig taxi som kör på taxameter brukar resan gå på mellan 60 och 70 euro. Priset beror på om det är dag eller natt och hur mycket trafik det är.

Det finns alltid gott om taxibilar på flygplatsen. Ska man åka från Torrevieja till Alicante flygplats finns det förvisso taxistolpar, men det enklaste är att ringa taxibolaget, skicka ett meddelande via WhatsApp eller använda deras app. Vi föreslår något av dessa två taxibolag:
Radio Taxi Torreviejas webb (Android) Telefon +34 965712277
Tele Taxi Torreviejas webb (Android iOS iPhone) Telefon +34 966 927 420

Sopor och återvinning

Nere på gatan finns kärl för hushållssopor. Man slänger soporna efter kl 20 på kvällen. Där finns också återvinning för glasflaskor och glasburkar. Går man lite till vänster finns en blå behållare där man slänger både tidningar och kartong i samma. Övrig återvinning finns lite längre bort. I gula behållare slänger man alla förpackningar och burkar som inte är glas – läskburkar, vattenflaskor, mjölktetror, konservburkar. Batterier lämnar man i batteripelare i mataffären.

Ett tips är att alltid sopa upp brödsmulor mm från golvet efter varje måltid, annars kommer det in en armé av myror, även fast lägenheten är på våning 5.

AC och värme

Bra att veta om luftvärmepumpen:

 • Stäng fönster och ytterdörrar innan du sätter på en enhet.
 • Har du på flera enheter måste de vara på samma läge (mode) för att fungera, t ex alla på cold eller alla på heat.
 • Det tar cirka 10 minuter att kyla ner eller värma upp ett rum.
 • Stäng av luftvärmepumpen när du lämnar lägenheten.
 • Kom ihåg att tömma hinken på balkongen varje dag eller oftare. I hinken samlas kondens från enheterna.

Om något händer

Ha med det blåa kortet från Försäkringskassan som ger gratis akutvård. Ha också med en utskrift med reseförsäkringen om det skulle behövas något större som Försäkringskassan inte betalar, till exempel hemtransport. Närmaste sjukhus heter Hospital Universitario de Torrevieja och är faktiskt ett av de bästa sjukhusen i världen! Med blåa kortet är besök gratis och de pratar engelska. Svenska konsulatet ligger på Ramon Gallud No 39, de har telefon (+34) 965 705 646.

Vid nödfall är det samma nödnummer i Spanien som i Sverige, ring 112.

Bankomater och kortbetalning

Har man ett svenskt kort är det absolut förmånligast att ta ut pengar från Deutsche Banks bankomat. Den ligger vid Plaza Waldo. Ta inte ut pengar på flygplatsen eller från bankomater som heter Euronet med stora ATM-skyltar. I bankomaten – välj alltid euro, aldrig kronor. Samma sak gäller vid kortbetalning – alltid euro.

Plaza Waldo

Topp 10 aktiviteter och sevärdheter i Torrevieja

Se även här för fler tips: https://casatorresol.com/home/to-do-in-torrevieja/

1. Tåg till saltfabriken

2. Titta på flamingos vid saltsjöarna (t ex Parque Natural la Mata)

3. Kyrkan och torget, Plaza de la Constitucion

4. Aquopolis, vattenland (öppet ca 15 juni – 30 september)

5. Habaneras, shoppingcenter

6. Piren

7. Tivolit

8. Flamencoshow (ibland på söndagar, restaurang Las Columnas)

9. U-båtsmuséet, Museo Flotante Submarino

10. Parque de las Naciones

//